Afstudeerder Teun Kroes

Afstudeerder aan het woord, vierde jaar
Door Haitze Witteveen

Beste geïnteresseerde, mijn naam is Teun Kroes en ik zit momenteel in het 4e jaar van de opleiding Ruimtelijke Ordening – Mobiliteit aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Op dit moment ben ik samen met mijn afstudeerpartner Matthijs aan het afstuderen, waarover later meer.

Voor ik deze studie begon – of er überhaupt van gehoord had -, heb ik een andere studie geprobeerd. Deze eerste aanraking met het hbo was in de vorm van de studie Commerciële Economie, wat achteraf de verkeerde keuze bleek te zijn. Na te zijn gestopt en een half jaar te hebben gewerkt was het tijd voor een nieuwe studie. Omdat ik graag mag autorijden en ik toentertijd veel nadacht over waarom weggebruikers bepaalde acties maakten, besloot ik op onderzoek te gaan om hierbij aansluitend een studie te vinden. Niet lang daarna vond ik de opleiding (toen nog) Mobiliteit, een studie waar ik en velen met mij nog nooit van gehoord hadden. Tijdens de open dag werd verteld dat het doen van onderzoek centraal zou staan in de gehele 4-jaar durende opleiding. Iets wat me overigens toen nog niet aansprak maar wat nu is uitgegroeid tot één van mijn favoriete bezigheden binnen het werkveld.

Het doen van onderzoek, wat betekent dat je van A tot Z alles zelf mag doen, zorgt er bij mij voor dat ik eigenaarschap kan tonen en kan laten zien wat ik in huis heb. Zo wordt in het 4e schooljaar gestart met de KBS (kenmerkende beroepssituatie) Smart Mobility, een opdracht die inspeelt op de huidige technologische ontwikkelingen. Binnen deze opdracht wordt aan een studententeam de vraag voorgelegd om een innovatieve dienst of product te ontwikkelen, één die een positieve bijdrage levert aan de wereld van mobiliteit. Mijn projectgroep heeft zich zodoende gericht op een fietscomputer die de gebruiker helpt met zowel het plannen van ritten als het manoeuvreren door met name stedelijk gebied. Een in mijn ogen belangrijke leermoment binnen deze KBS was het kunnen aantonen dat het product kan werken. Na een globale uitwerking van hoe de fietscomputer eruit zou gaan zien en wat hij moest kunnen, zijn we met diverse bedrijven in gesprek gegaan om als het ware te kunnen bewijzen wat ervoor nodig is om het product in ieder geval in functionaliteit te laten slagen. Om een enkel voorbeeld te noemen, zijn wij bij de verkeerscentrale Noord-Holland langs gegaan om hier het een en ander te leren over de werking van verkeerslichten en hoe deze aangestuurd worden, maar vooral ook hoe de systemen werken. Als aanvulling hierop zijn we bij Keypoint Consultancy langs geweest omdat hier veel kennis van verkeerslichten zit. Het combineren van dit soort informatie leidt uiteindelijk tot een zogenoemd proof of concept waarin wordt aangetoond dat het product in de praktijk kan werken.

 

Momenteel ben ikzelf bezig met het afstuderen en is het einde van de studie in zicht. Dit doe ik samen met Matthijs bij het kennisplatform CROW. Voor het afstuderen staat in principe een half schooljaar en zowel je afstudeeronderwerp als het bedrijf of instantie waar je wilt afstuderen moet je zelf zien te vinden. Het is natuurlijk verstandig iets te zoeken wat je interesse heeft en waar je met plezier aan kunt werken. Ons onderwerp is een onderzoek naar de opstel- en afrijcapaciteit van fietsers op geregelde tweerichtingskruispunten. Kortgezegd houdt het in dat wij door middel van cameraonderzoek, literatuur en een eigen opzet van een praktijkexperiment kennis vergaren en naar een verband zoeken tussen de opstelruimte en de afrijcapaciteit van fietsers.

 

Nu het einde van de studie steeds dichterbij komt, kun je steeds beter merken wat je allemaal geleerd hebt. Van het beter opstellen van rapportages tot het uitvoeren van onderzoeken en het vormen van een eigen mening. Wat daarin voor mij een grote rol heeft gespeeld, zijn de minor- en majorstage die ik gelopen heb. Tijdens de stages wordt je losgelaten en is het aan jezelf mee te draaien en een goed onderzoek uit te voeren. Door de voorbereiding in zowel het eerste als tweede jaar is dit voor de meeste studenten een gezonde uitdaging waar je veel van kunt leren.

 

In augustus 2016 is Teun succesvol afgestudeerd.

Geef een reactie