Afstuderen bij de provincie Overijssel

Afstuderen bij de provincie Overijssel, vierde jaar
Door Mark Visscher
>Net op het moment dat je denkt dat je een beetje overzicht hebt over wat er tijdens semester 7 van je verwacht wordt, valt voor het eerst het A-woord. Afstuderen. Op dat moment lijkt dat nog zover weg..

Tijdens het volgen van de minor Smart Mobility, start ook het vak “voorbereiden afstuderen”. Nadenken en voorbereiden op het afstuderen. Schrijven van reflecties, nadenken over je duo partner en vooral nadenken over het onderwerp en de plek waar je wilt afstuderen. En waar dit tijdens de eerste les van het vak “voorbereiden afstuderen”, nog heel ver weg lijkt, komt het echte afstuderen heel snel dichterbij.

Sinds september 2016 ben ik, samen met Nina Veders, bezig met afstuderen bij de provincie Overijssel. We zitten met nog twee andere afstudeerders op een relatief jonge afdeling, met leuke collega’s. Ons onderzoek draait om initiatieven die genomen worden door de samenleving en soms als aanvulling of soms als vervanging dienen van het huidige openbaar vervoer. Het gaat van deelauto’s, naar liftpalen, deelfietsen, buurtbussen of buurtwhatsapps waarin buren elkaar helpen, ook met vervoer. De provincie Overijssel wil graag weten welke initiatieven inderdaad echt bijdragen aan de bereikbaarheid van de inwoners van de provincie. Met ons onderzoek hopen we daar een advies over te kunnen geven.

We zitten nu in de fase dat we ons onderzoeksplan nog moeten aanpassen, en tegelijkertijd al stappen zetten in het onderzoek zelf.

Maar voordat we zover waren waar we nu zijn, is er heel wat vooraf gegaan. De zoektocht naar een geschikt onderwerp, vond ik een grote uitdaging. Ik ben daarvoor heel wat bijeenkomsten af gegaan en heb met heel veel mensen gesproken. Alles om maar te achterhalen waar precies vraag naar is. En had ik daar net een beetje zicht op, moest ik nog nadenken of het bij mij zou passen en bij mijn interesses. Als klap op de vuurpijl, wisselde ik op het allerlaatste moment nog van afstudeerpartner. In juli waren Nina en ik daarom nog bezig met het schrijven van onze opzet voor het afstudeerplan. In dit plan stond globaal omschreven wat we precies wilden gaan onderzoeken tijdens ons afstuderen. En pas als dát goed gekeurd is, kun je echt verder.

Na een korte zomervakantie, mochten we in september voor het eerst écht aan de slag met afstuderen. We zitten hiervoor drie, a vier dagen per week op het provinciehuis. Daarnaast fietsen we regelmatig naar Windesheim om te overleggen en we werken een dag per week thuis. In de eerste weken zijn we vooral bezig geweest met heel veel lezen. Lezen van literatuur, het lezen van al uitgevoerde onderzoeken. En we zijn begonnen met het opstellen van het onderzoeksplan. Wat is de aanleiding van het onderzoek, welke kansen en bedreigingen zijn er, aan welk doel willen we een bijdrage leveren met ons onderzoek, de onderzoeksvragen, de manier waarop we het onderzoek willen gaan aanpakken en waarom, het uitwerken van de onderzoeksmethodes en tot slot de planning. Vooral bij het maken van de planning, schrokken we van de relatief korte tijd. Waar een semester soms een eeuwigheid lijkt te duren, lijkt de afstudeerperiode bij voorbaat al te kort.

En daar ging het misschien bij het schrijven van ons eerste onderzoeksplan ook wel mis. De tijd, of misschien wel het gebrek daaraan. We weten heel goed wat we willen doen en hoe we het willen doen, maar dit was totaal niet realistisch in de tijd die voor het afstuderen staat. En dus hebben we het hele onderzoeksplan weer omgegooid. Tijdens het maken van het onderzoeksplan hebben we veel brainstormsessies met elkaar gehouden. Hiervoor waren we vaak te vinden in ‘de graskamer’. De graskamer is een ruimte binnen het provinciehuis waar je creativiteit geprikkeld wordt door de omgeving. Eerst hadden we hier onze twijfels bij, maar na een paar brainstorm sessies bleek dit echter wel te werken.

graskamer

We zijn nu twee maanden onderweg, en hebben nog twee maanden te gaan tot het inleveren van ons eindproduct. De helft van de afstudeerperiode zit er gewoon al op. Langzaam begint die spanning ook wel voelbaar te worden.. En ook al zit ik met heel veel plezier bij de provincie Overijssel, stiekem ben ik toch ook heel erg blij als het eindproduct klaar is, en we deze periode kunnen afsluiten. Ondertussen zijn Nina en ik aan het nadenken over de toekomst. Wat willen we gaan doen, verder studeren, of toch direct na het behalen van ons diploma aan het werk.

Geef een reactie