Stagelopen in Zuid-Afrika

Stagelopen in Zuid-Afrika, derde jaar
Door Haitze Witteveen

 

4e jaars studente Emma Kloezen gaf eerder dit jaar voor de mobiliteit studenten een presentatie over haar stage-ervaringen in Zuid-Afrika. Ze liep haar (minor) stage in de stad Pretoria bij het bedrijf AECOM in de periode van half Augustus 2014 tot begin Februari 2015.

 

Ze had niet echt een voorkeur voor een bepaald land, maar het moest wel aan de voorwaarden voldoen dat het ver weg was en waar ze de kans kreeg om haar Engels te verbeteren en haar zelfstandigheid te vergroten. Bovendien was het al lang een droom om voor langere tijd in het buitenland op avontuur te gaan. “Zoals eerder gezegd had ik niet echt een voorkeur, maar de mooie verhalen over Zuid-Afrika trokken me uiteindelijk over de streep” aldus Emma.

 

De volgende stap was het vinden van een geschikte stageplaats. Echter is dit lastig om zelf te regelen, mede doordat de bevolking en bedrijven nogal afstandelijk zijn. Gelukkig is er een bedrijf (UNSA) die je hierbij kan helpen. UNSA gaat voor jou op zoek naar een geschikte stage plaats en zorgt eveneens voor huisvesting en een deel van het ‘papierwerk’. Ze geven je diverse mogelijkheden voor stageplekken dus je hoeft niet bang te zijn dat je onverhoopt snel een beslissing moet nemen over iets waar je niet volledig achter staat.

 

Haar eerste dagen bij het bedrijf AECOM waren wat onwennig. Aangezien Emma de Engelse taal niet goed machtig was verliep de communicatie natuurlijk eerst wat stroef maar gaandeweg leer je steeds meer. “Mijn takenpakket was niet zo heel uitgebreid. Ik heb me vooral beziggehouden met verkeersmodellen en adviseren en verder heb ik ook onderzoek gedaan naar verkeersveiligheid. De stage zelf bood weinig uitdaging maar er was ruimte voor eigen initiatief dus heb ik zelf een aantal voorstellen gedaan”. Ik heb er een leuke tijd gehad.

 

Wat was geweldig:

 

“Vakinhoudelijk heb ik dan niet zoveel geleerd, maar op persoonlijk vlak was het echt zeer leerzaam! Het is bovendien een geweldig land waar je je ogen uit kijkt, en je ieder weekend een nieuwe trip maakt naar de meest geweldige plekken zoals het Kruger National Park en Kaapstad, of activiteiten zoals bungeejumpen en skydiven”.

 

Wat was minder:

 

Het was natuurlijk wel even wennen aan het leven daar. Wat haar meteen opviel was dat er nog steeds een mate van apartheid heerst. “Je wordt er de hele dag mee geconfronteerd en uiteindelijk wen je er zelfs aan en ga je het normaal vinden. Dat had ik niet verwacht!” Je ziet overal de armoede. Ze adviseert om hier goed over na te denken en dit mee te nemen in je keuze om in Zuid-Afrika stage te lopen.

 

Overige zaken:

 

* Neem de tijd voor het papierwerk (visum) en de procedures.

* Je hebt vanwege de afstanden en het gebrekkige ov een auto nodig.

* Levensonderhoud: als je huisvesting, leuke uitjes, de auto etc. allemaal mee neemt dan ben je zo’n €1000 per maand kwijt en daar kan je goed van leven en genieten! Uiteten en stappen is goedkoop, supermarkten juist weer erg duur.

 

“Al met al was het een geweldige ervaring. Voor iedereen die het overweegt: koffers pakken en gaan!”

Geef een reactie